30 Zář 2010

Úvodní slovo předsedy Českého rybářského svazu

0 Comment

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Vážení sportovní přátelé,
Český rybářský svaz má tu čest v roce 2011 opět uspořádat významný mezinárodní mistrovský závod, kterým je Mistrovství Evropy lovu ryb na umělou mušku. Organizace významných mezinárodních muškařských závodů se v rámci Českého rybářského svazu stala již tradicí a má jistě souvislost se skvělými výkony našich reprezentantů na mezinárodním poli. Jmenujme Mistrovství světa v roce 1996 a Mistrovství světa juniorů 2005 konané na jihu Čech, dále pak Mistrovství Evropy 2000 a Mistrovství světa juniorů 2009, které hostily východní Čechy.

Ne náhodou se významný mezinárodní závod opět vrací na rybářské revíry na jihu Čech s centrem v Rožmberku nad Vltavou. Jihočeský územní svaz ČRS je propagátorem přísných pravidel sportovního rybolovu, jmenujme například lov pouze na háčky bez protihrotu a zvýšení minimální lovné míry jak lipana, tak i pstruha obecného. Na jihu Čech jsou pravidelně pořádány mezinárodní pohárové i ligové muškařské závody i každoroční užší výběr pro naše reprezentační týmy. Nesporná kvalita pstruhových revírů spolu se zkušenostmi s pořádáním významných závodů jsou jistotou, že závod přinese nezapomenutelné rybářské zážitky pro všechny účastníky a bude spravedlivý a veden v duchu fair-play.

Český rybářský svaz je pokračovatelem všech tradic našich předchůdců, jejichž úsilí vždy směřovalo k péči o rybnatost toků. Naši rybáři se po mnoho desetiletí starají o to, aby bylo v řekách a stojatých vodách bohatství rybího života, bojují s rybožravými predátory, nešetrnými zásahy do vodních toků, výkyvy počasí. Ochrana původních druhů ryb patří mezi priority Českého rybářského svazu a lososovité ryby jako je pstruh obecný a lipan podhorní jsou díky svému specifickému způsobu života a náročnosti na kvalitu prostředí jedněmi z nejohroženějších. Jejich sportovní lov na umělé mušky pak patří k vrcholu rybářského umění.

Pořádání mezinárodního rybářského závodu se neobejde bez pomoci celé řady nadšených rybářů, chtěl bych předem poděkovat vedle zástupců Jihočeského územního svazu ČRS i členům MO Český Krumlov, MO Kaplice, MO Křemže, MO Vyšší Brod a MO Loučovice, kteří se budou podílet na přípravě závodních a tréninkových tratí, jejich zarybnění a budou dohlížet nad regulérností závodů jako rozhodčí.

V neposlední řadě bych chtěl vyzdvihnout krásu okolí rybářských revírů na jihu Čech, kterou ocení nejen zahraniční účastníci, vždyť hrad Rožmberk nad Vltavou nebo Český Krumlov patří ke klenotům české historie, údolní nádrž Lipno zase reprezentuje um našich předků a jejich cit k přírodě.

Doufám, že se vám bude u nás v Čechách líbit, že si užijete jak rybaření, tak krásy jižních Čech, a přeji všem závodníkům štěstí při cestě na vysněný vrchol, ale mistrem Evropy se může stát jen ten nejlepší z vás.

Těším se na Vaši účast!
„Petrův zdar!“

Judr. Alexandr Šíma
předseda Českého rybářského svazu

[top]

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *